09.32

välkommen du sedvanliga torsdag
med en för tidig morgon och en för varm säng
 
med för många snooze-signaler och med snabba steg mot blöt asfalt
med mungipor som hänger neråt som snart ersätts av kaffedarr
i skolcafét
 
tänker att snart är det fredag och unnar mig en macka stor som U-båt
fast jag har slutat att unna mig saker
ordet unna är det dummaste som finns i hela vokabuläret
för att unna sig leder bara till massor av dåligt samvete
 
det är som att belöna sig själv fast under strikta former
man säger att "det här är jag värd" och sätter sig själv på en pedistal
som att ingen annan skulle tycka det.
 
Torsdags-kaffedarr-hjärnan-på-autopilot-svarar-vänligt-ler-vänligt-men-inte-hjärtligt-fryser-kaffedarr-tittar-på-sista-minuten-resor-istället-för-instuderingsfrågor-saknar-längtar-önskar-drömmer-om-något-annat.

Om det skrivna ordet

Vi spinner vidare i utkastsvärlden tycker jag. 
25 augusti 2010 
 

"Jag har aldrig varit någon talare. Aldrig någonsin. Trots att min röst alltid varit hög och klar och på något vis genomträngande så har jag alltid varit rädd för att använda den. Jag minns speciellt en powerpoint-presentation jag gjort i fjärde klass. Det var blå text på en orange bakgrund och med stödord på ett papper i darriga händer skulle jag snart redovisa för 25 nyfikna ögon om vad jag lärt mig. Men det kom inget ljud. Inte ett ord. Ingenting. Jag bara stod där framme vid svarta tavlan och stirrade tillbaka på alla andra som började skruva på sig. "Varsågod Jenny" upprepade fröken som att jag inte förstått. Jag kände mig så dum och skamsen när jag gick tillbaka till min bänk. "Ska vi ändå applådera?" undrade någon som kom ihåg att vi alltid skulle klappa händerna åt varandras presentationer. Jag fick inga applåder den dagen.
 
Incidenten i fyran är bara en av alla gånger rösten svikit mig då jag behövt den. Gånger då jag varit heligt förbannad och önskat att låta som nåt hårdrocksmonster i Lordi i min framtoning har rösten istället tagit skepnad som kattunge medan tårarna forsat nerför kinderna. Andra gånger har jag låtit alldeles för ironisk för att bli tagen på allvar fast det funnits allvar bakom det jag sagt. Och de gånger jag är riktigt nervös går tonläget upp i falsett mot slutet, som på en tonårspojke. Alla gånger då lagkapten Jenny Bergvall har tackat motståndarlaget för god match har det låtit såhär: Vi vill tacka Frösön för god match med tre starka hEJ. 
 
Rösten är opålitlig, precis som människan. Det du säger kan snabbt bytas ut, och det kommer aldrig finnas bevis för vad du sagt innan. Annat är det med det skrivna ordet. Det finns alltid kvar. Försök att sudda bort ett ord så lovar jag att någonstans kommer det finnas någon med ett så starkt öga att de ändå ser budskapet. Försök radera ut ett ord ur cyberrymden och du inser snart att det är omöjligt. Ordet är evigt och därför älskar jag det så, och hittills har orden älskat mig tillbaka. 
 
I min värld finns inte regler och ord på samma världskarta. Jag vet att det svenska språket är uppbyggt av riktlinjer och olika ordklasser, singularis och pluralis och gemener och VERSALER. Jag vet att det är skillnad på en dikt och en roman, en brödtext och en krönika. Jag vet att det är så i den riktiga världen. Men inte i min. Jag vet att ord som berör inte behöver vara formaterade eller reglerade på några villkors vis. Där sker den oundvikliga frontalkrocken med skolverket. " Jenny försök att inte sväva ut så mycket" "tänk om du bara kunde hålla dig till skivarreglerna så hade du fått högsta betyg" "du flyter ut så mycket i dina texter, de blir alltid alldeles för långa" är fraser som mina utvecklingssamtal bestått av sedan första klass tills idag. Jag förmodar att det kommer fortsätta att vara så. 
 
För i sanningens namn så skiter jag högaktningsfullt i era regler. Jag vet hur de fungerar och jag vet hur jag kan använda dem om jag skulle få lust. Men mina ord är bara mina, och dom har ni ingen rätt att försöka förändra. För jag vill ju betyda någonting för någon någon gång, och jag vet att en människa som söker styrka och tröst i ord också högaktningsfullt skiter i stor bokstav efter punkt. " 

Obligatoriskt

Förlåt mig för min förutsägbarhet. Men ni förstår väl att jag bara måste?


Om alla utkast

Det finns många utkast här. Sådant som varit för känsligt, för pinsamt, för priviat, för sorgligt, för tråkigt eller för internt. För obegripligt, för känslomässigt för en sådan som mig eller alldeles för dystert. Ibland tycker jag mycket om att gå tillbaka längst bak till 2009 och gräva mig framåt i sakta mak utan att känna att jag slösar tid eller ha bråttom till något. Ungefär som att gå på upptäcksresa fast i sin egen gamla verklighet. 
 
Första veckan i gymnasiet 03.14

"Jag började böla här om veckan. Inte gråta, eller grina. Som en riktig bäbis snorade jag mer än vad jag gjort på flera år, utan förmåga att kunna sluta. Sedan skämdes jag såklart. Mamma försökte trösta. Hon sa att det här är ett äventyr. En erfarenhet. Något som kommer påverka resten av livet. Men hon grät nog också, åtminstone litegrann innerst inne. Jag vill ju inte bli vuxen och bo ensam i en stad där jag inte känner någon alls. Jag är ju faktiskt bara femton år och om inte det är att växa upp för tidigt så vet inte jag. Kanske är det vad hon är ledsen över också, att vi inte har något val varken hon eller jag. 
 
Jag har ju längtat efter det här. Länge. Så länge att jag knappt minns något annat. Vi skulle lämna Hammarstrand och vi skulle aldrig mer komma tillbaka, sa vi allihopa. Det finns ju ingenting där. Nu står jag här på mitt fula äckliga orangebruna golv i centrala Östersund och längtar hem så mycket att det gör ont precis överallt. Jag hatar det här stället efter en vecka. Det är kallt, full insyn överallt, sängen vinglar, allt är nött och fult, ingrott och gammalt. Jag förmodar att ingen av mina föräldrar har så större lust att börja renovera endast för min trivsels skull. Det kostar ju pengar och är jobbigt och tar tid. Dessutom är det ju fullt komfortabelt att bo här, det finns ju bestick och glas efter Sanna och soffa och TV. Såklart. Alltid efter Sanna. 
 
Det finns så mycket som jag inte vet hur man gör. Sådant där som ingen någonsin lär dig men som du ändå förväntas kunna. Putsa fönster. Alla olika inställningar på tvättmaskinen och vad skillnaderna är. Hur man lagar mat. Hur man handlar så billigt som möjligt. Hur man frostar av frysen.  Senast jag åt mat på en tallrik var i tisdags. Sedan dess har jag mest ätit mackor, chokladpudding, morötter och te. Och varm mjölk med kolasås i. Det dricker jag mest om nätterna då jag inte kan sova. Då sitter jag här istället, på bänken mellan skafferiet och diskstället och jag får precis plats. 
 
Jag vet inte om jag kommer ta studenten. Någonsin. Jag vet helt ärligt inte om jag kommer kunna klara av att bo här i tre år. Det känns redan nu att alla som var så nära nyss är så långt borta. Jag förstod ju det såklart, att alla skulle skaffa nya verkligheter, men kanske inte såhär snart. 
Det är natt, jag dricker kolasås i flytande form. Och ingenting kommer någonsin bli sig likt."

Ja hej det är Jenny på Friskis

Minns ni ett inlägg jag skrev här för länge sedan? I min tidsrymd var det länge sedan, men kanske var det ett år sedan. Hur som helst var visionen att börja jobba på Friskis och Svettis. Och här är jag nu. Med röda tights som skär in lite här och lite där men jag är glad ändå.


I framtid som snart är nutid

En liten smycktitt på den vita korta blommiga skapelse som ska pryda min (förhoppningsvis) brunbrända vältränade kropp på studentens lyckliga dag. Kanske på flaket eller kanske på mösspåtagningen eller så kommer jag hinna ångra mig femtiofem gånger innan dess.


En morgon

Hej på er. Idag är det onsdag och jag har sovmorgon till 11.25. Ändå ställde jag larmet för att se Jonas Gardell på Nyhetsmorgon 8.15. Vet inte riktigt vad det säger om mig som människa.

I övrigt verkar det ju som att jag blivit en sån som tar kort på sin frukost, ve och fasa. Informationssamhället i sitt esse.


Både friskiga och svettiga

Väldigt väldigt väldigt svettiga


Om toppar och dalar

Kära cybervärld. Livet går lite emot mig just nu. Kanske är det inte så egentligen rent vetenskapligt eller statistiskt. Jag är bara lite känslomässigt i obalans för att uttrycka mig propert. Det känns litegrann som att min insida är attraktionen "Kanonen" på Liseberg.
Tre. Två. Ett. Noll och pang kommer en ny känsla farande i hundra femtio kilometer i timmen. Och tre. Två. Ett. En till. Och en till. Självklart hinner ingen i omgivningen reagera utan alla slängs fram i sina säten och får både whipplash-skador och nackspärr. Och själv har jag ingen aning om vilket humör jag är på, någonsin. Lite som ett bombhot knatar jag omkring, oförmögen att styra knepiga känslor som ligger och bubblar någonstans under ytan.

Det har aldrig hänt förut, att jag inte kunnat kontrollera mina känslor. Det bevisar att hjärtat och hjärnan inte alls behöver samspela i människokroppen. För hjärnan vet ju, den förstår och analyserar. Men hjärtat dunkar ändå hårt på heltid. Och kanske att de har rätt i min favvis-bok Vinterviken, att störst av allt är kärleken.

I övrigt dricker jag varm mjölk i hopp om att sova. Utan att ha några varma fötter att trassla in mina kalla i.

(Förresten tycker jag att ni ska läsa den här boken)


Hon som inte längre är jag

Ni vet hur det känns när man tittar på någon som man har känt någon gång fast som man inte känner längre. Denna någon har förändrats och utvecklats så mycket att det där som var erat och ni bara är små fragment någonstans i bakhuvudet. 
 
"På min tid". Kanske har jag inte befogenhet att uttrycka mig så eftersom jag inte är femtio år (än),  men min tonårstid börjar till min strora lättnad och samtidigt min stora sorg vara över. För att vara 14 år är det allra bästa. Samtidigt det allra värsta.
 
Jag minns hur jag resonerade när jag var 14. Så här i efterhand är det lite skämmigt, lite roligt och lite sorgligt. Jag tyckte inte alls att jag var tidig med alkohol, många i min umgängeskrets hade sysslat med det mycket längre. En del fick till och med dricka för sina föräldrar. Jag var 14 år och gick i åttan när jag var full för första gången. Det var min storebrors äldre kompis som av, idag, uppenbara skäl ville ha lite "sällskap". Vad innebörden av sällskap var hade jag ingen aning om, men tjatade med mig mina bästa kompisar i någon slags tonårsrevolt och difus dimma av ilska pågrund av mina föräldrars skillsmässa. 
Vi kom dit mitt i natten och han bjöd på vad vi än ville ha. Ingen av oss hade någon större lust att stanna över natten trots att han frågade, utan alla vinglade till slut hem till sig. Jag stannade på min grundskola och kissade framför en skylt där det stod att hundar inte fick vistas på området. Jag började skratta mitt i min tragiska fjortonårs-fylla och sedan började jag gråta. Det var så läskigt att vara full och ensam och 14 mitt i natten.
 
Jag kom hem och en rödgråten liten mamma satt vi köksbordet med telefonen i handen. Hon hade varit SÅ orolig. Och hade ringt och väckt SÅ många människor för att hitta igen mig. Och VAR hade jag varit. Och avslutningsvis var hon inte arg, BARA besviken. 
 
Jag sjönk ihop till en liten lerpöl och erkände vart vi hade varit, varför och att vi hade blivit bjudna på "du vet när man häller hälften sprit och hälften sprite". Att detta var en grogg hade jag inte en susning om. Jag hade egentligen ingen susning om någonting, förutom att mina bröst var för små och att jag var tvungen att  testa alla gränser i hela världen.
 
Mitt i all förvirring i åttonde klass finns det mycket som är fint. Sommarlov som varade en evighet då man jobbade med att sälja jordgubbar. Cykelutflykter och picknickar och spontana grillkvällar vid sjön. Myggbet och tält. Grillmiddagar och sockerdricka. Åh du kära tonår jag är glad att du börjar lida mot ditt slut.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
 
 

Melankoliska januari

Det händer ibland att hjärnan och kroppen inte riktigt hänger ihop.
Idag är en sådan dag. Jag vill bara bara sitta i min morgonrock och måla naglarna ilsket rött för att sedan ta bort alltihopa och gråta en skvätt för att det blev så fult.

Lyssnar på Bon Iver och låtsas att jag är 14. Melankoliska januaridag.


Lite svältfödd

på pussar kan jag känna just nu.

Saknar dig alldeles för hemskt mycket.


De kvinnliga rättigheterna

Det är 26 grader kallt ute. Mörkret ligger
som en tät filt och döljer allt. All bakfylla, all ångest och alla eventuella snedsteg som gjorts i skenet av blinkande ljus.

Jag kommer på mig själv med att bara använda en vante. Den andra handen har jag i fickan, där jag kramar om min nyckel så hårt så att knogarna nästan blir vita. Jag har aldrig tänkt på hur jag rör mig. Att jag smyger fram med tysta steg, lyssnandes efter andra knarrande steg i snön. Alltid beredd att använda nyckeln som vapen och fötterna är redo att springa.

Jag försöker minnas när det började. När jag på allvar började förstå att någonstans i något mörker kommer det finnas någon som vill mig illa. Jag inser att min rädsla sitter sammankopplad i evigheten.

Det sägs att kvinnor är från Venus och män från Mars. Att vi har så svårt att förstå oss på varandra att vi lika väl kunde komma från olika planeter.

Det är några faktorer som skiljer oss åt. Exempelvis har män mer muskelmassa och är starkare. Därför har kvinnan alltid varit i underläge, betraktas som mindre värd. Vi vill gärna tro att de tiderna är förbi, feminister med hår under armarna får synas i TV och män och kvinnor har ju nästan samma lön. Men något kvinnan alltid får leva med är vetskapen att en man skulle kunna ta allt som är hennes utan att hon tillåter det. Att han med kraft och styrka kan tvinga henne till att göra som han vill.

Så vad är väl nu en kvinnlig rättighet? Kanske är det att få använda båda sina vantar?


Om att vara batman

När mörkret lagt sig tjänar jag samhället precis som Batman eller annan valfri superhjälte. Väntar på flocken med hungriga vargar som suktar efter cheeseburgare kring 3tiden, nattetid.


Guldkanten på vardagen

fina ord och kanske ett nytt extraknäck/har druckit hundra liter smoothie till frukost hela veckan/ny bok som förhoppningsvis är så bra som jag tror.

Annars så har jag vinkat av storasyster som är påväg ut i världen i fem månader, ätit gott på resturang, tränat,
ätit tacos, skrattat, tittat på greys, haft första passet på friskis med funktionshindrade, skedat min bästis och snart får jag världens bästa sällskap till fredagsmyset. Kring Jenny-jorden snurrar mest fina saker just nu.

Ta hand om er.


Om att tänka för mycket och känna för lite

Jag har en kompis som i sina djupaste filosofer tycker att världen är en ful plats. En plats där alla slår sig fram med armbågar för att synas och höras mest, alla stressar åt höger och vänster utan att känna något för någon annan eller för vad de håller på med.

Ibland är det så obegripligt hur människan fungerar. Vi känner massor utan att någonsin erkänna det. Det finns ingenting som är svårare att prata om eller beskriva än det där lilla pirret i magen som heter kärlek. Eller det där som gör en så ledsen att tårarna inte går att kontrollera. Eller ilskan som gör att man biter sig i läppen så att blodsmaken blir påtaglig. Kanske har hon rätt i det, att vi tänker för mycket men känner för lite. Att människan är en tickande bomb full med känslor som aldrig riktigt får komma ut.

Men det finns undantag. I en liten gympasal med gröna golv där jag precis har varit. Där finns en hel samling med människor som bara känner. De känner glädje, lycka och gemenskap. Klappar händer, skriker, skrattar samtidigt som de sjunger med i musiken. Att jobba med gympa för funktionshindrade på Friskis och Svettis är kanske det meningsfullaste jag någonsin kommer att göra.


Kära tomma blanka sida

Ännu en gång sitter jag som handlingsförlamad och bara stirrar på dig. På hur fin och vit och oförstörd du är, och hur mina fingrar än dansar över tangenterna så blir det bara fel och klottrigt och fult och osammanhängande. Därför raderas meningarna lika fort och försvinner ut i cyberrymden igen, där kanske någon annan får tag i dom en vacker dag. 
 
Det är den 7 januari idag, men jag förmodar att ni håller reda på dagarna såhär efter nyår. Kanske har det gått en vecka sedan du rökte din sista cigarett. Eller en vecka sedan du började banta.  Eller en vecka sedan du var full och dansade på bord. Helt enkelt har det gått en vecka sedan det blev ett nytt år.
 
Det är vackert med nyårsafton tycker jag. Mest tycker jag om att betrakta människor som jag tycker om medan man skickar iväg raketer mot en mörk himmel. Hur ansikten lyses upp i grönt, rött, blått, guld och himlen blir ett eldhav medan alla förväntningar lyser ur stjärnklara ögon. Hur innerligt önskningar uttalas, tyst, tyst så att ingen hör. Ett roligare 2013. Ett bättre 2013. Ett mer äventyrligt 2013. Mer resor 2013. 
 
Magin varar bara några sekunder. Kanske är det en minut. Innan den sista raketen brunnit ut så har någon börjat gråta stora mörka mascaratårar för att inte rätt kille fanns till hands när klockan slog tolv, någon kräks upp den festliga middagen i en härlig symbios med billigt rödtjut och någon är bitter över sin arbetslöshet.
 
Det är värt att pulsa genom rosaröd snö med fläskfilébitar för de få sekunder innan klockan slår tolv, då alla tittar upp mot himlen och vågar hoppas.
 

RSS 2.0